Ginseng čuva naše zdravlje već 5000 godina

Ime ginseng izvedeno je iz kineske riječi “jensheng”, a podrazumijeva biljku čiji korijen nalikuje na ljudsko tijelo. Ova nevjerojatna biljka ima doista nevjerojatan spektar djelovanja.

Najraniji tekstovi o primjeni ginsenga u tradicionalnoj kineskoj medicini potječu još iz 2743. g. pr. Krista.

Iako se korijen ginsenga u kineskoj farmakologiji spominje prije više od 5000 godina, on je još predmet istraživanja i dokazivanja. 

Za ginseng se često koristi termin adaptogen, i to za opisivanje njegovih sposobnosti u povećanju otpornosti na fizički, kemijski i biološki stres te podizanje opće vitalnosti organizma. Taj učinak javlja se polako te je potrebno nekoliko tjedana liječenja da se dobije njegova puna korist.

Ginseng je učinkovit kod virusnih opterećenja, temperature, stresa i tjelovježbe. Dokazano je da su preparati ginsenga učinkoviti kod povećanja radne sposobnosti i poboljšanja iskorištenja kisika. Pozitivan je učinak ginsenga i na učenje, a u tradicionalnoj kineskoj medicini pripada mu istaknuto mjesto u liječenju seksualne impotencije. Neka nedavna istraživanja pokazala su da ginseng ima antioksidacijsko i organoprotektivno djelovanje, uključujući i kardiovaskularnu zaštitu.

Monografije Svjetske zdravstvene organizacije i Komisije E navedeno je da se ginseng primjenjuje u prevenciji i jačanju mentalnih i tjelesnih sposobnosti, kod oslabljene koncentracije i oporavka nakon bolesti.

fb