Proljetni umor- “mamurluk” nakon zimskog perioda

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tijekom ožujka. Taj se osjećaj proteže i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu. Proljetni umor je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.
Riječ je o zdravstvenom poremećaju, fenomenu uzrokovanom promjenom sezone, a ne bolesti.  Utječe na kvalitetu života i slabi obrambenu sposobnost organizma.

Tijekom zimskih mjeseci tijelo se štiti od nižih temperatura i smanjene sunčeve svjetlosti tako da podešava vlastiti metabolizam i hormonalnu ravnotežu. Tjelesna temperatura pada, krvni tlak raste, povećava se lučenje hormona melatonina, što nas čini pospanijima. Kako s proljećem dolaze topliji i sunčaniji dani, događa se suprotno. Tjelesna temperatura raste, krvni tlak pada, a hormon zadovoljstava serotonin počinje dominirati.

Problem je u tome što prijelazi između tih različitih faza ne idu uvijek glatko, što za posljedicu ima različite fizičke i psihičke reakcije.

Za borbu protiv proljetnog umora idealna je kombinacija pravilne prehrane uz dodatke vitamina C, B i E te omega-3 masnih kiselina, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka  na suncu.

fb