Ginseng – čudesni korijen s Dalekog Istoka

Kinezi su uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost, te djeluje preventivno protiv mnogih bolesti.
Ginseng ima jako antistresno djelovanje, no za razliku od kofeina, ne uzrokuje takozvanu depresivnu fazu. Pretpostavlja se da takvo djelovanje ginsenga potječe od povećanja aktivnosti adrenokortikotropnog hormona (ACTH) u mozgu, ali bez uključenja adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda, koje ACTH inače aktivira.
Ginseng koristi se za smanjenje povišenog kolesterola i normalizaciju krvnog tlaka. Pomaže za smanjenje napetosti, anksioznosti i strahova, učinkovit je i kod nesanice. Ginseng unapređuje pamćenje te ubrzava shvaćanje i usvajanje novih znanja. Koristi se za veću snagu i izdržljivost, a vjeruje se da i ima pomlađujuće djelovanje na organizam. Ginseng uspješno djeluje na spolnu želju i spada u kategoriju prirodnih afrodizijaka.
U Černobilu je ginseng korišten za smanjenje štetnih posljedica radijacije. Nadalje, potvrđeno je da Rusi koriste sibirski ginseng kod primjene kemoterapije s vrlo dobrim učincima osobito kada se radi o oporavku koštane srži nakon transplantacije.
U istraživanjima ova biljka je pokazala odlične rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2, s 20% redukcijom glukoze u krvi nakon obroka bogatog šećerom.

fb