Nestrpljivost, tjeskoba, iziritiranost … možete li se prepoznati u ovim simptomima?

Sigurno ste se pitali ili tražili rješenje, kako smiriti vlastiti preopterećeni živčani sustav i smanjiti utjecaj stresa na vlastito tijelo, um i dušu. Ipak, stres sam po sebi nije bolest, to je jednostavno činjenica života – i uvijek je bio. 
Iako su se stresori tijekom godina promijenili (nekad su ljudi bili u stalnoj opasnosti od napada divljih životinja ili neprijatelja) naša tijela i dalje imaju jednaku reakciju na moguću opasnost – lučenjem hormona stresa (adrenalin i noradrenalin te kortizol), koji nam mijenjaju ponašanje i daju nam mogućnost brzog bijega i eventualne obrane. 
Ljudsko tijelo troši ogromne količine energije, održavajući se u ovakvom konstantnom stanju pripravnosti. Uslijed dugotrajnog izlaganja stresu, koji može biti izazvan nedostatkom sna, lošom i nedovoljno balansiranom prehranom, toksinima iz okoliša i hrane te emocionalnom ili mentalnom uzrujanošću jedini rezultat koji se može očekivati je bolest.

Osim uvođenja pravilnih životnih navika i balansirane prehrane, adaptogeni su odličan način preveniranja utjecaja stresa na organizam. Najpoznatiji adaptogen je GINSENG!

fb